Premiér Tusk odvolal ministra štátneho pokladu Budzanowského

19.04.2013 Celý región

Varšava/Moskva 19. apríla (TASR) - O odchode šéfa poľského ministerstva, ktorý má na starosti dohľad nad spoločnosťami, firmami so štátnou účasťou, informoval dnes vo Varšave premiér Donald Tusk.

Pre nominanta Občianskej platformy (PO) Mikolaja Budzanowského sa stalo osudným podpísanie poľsko-ruského memoranda, podľa ktorého sa bude zvažovať výstavba druhého plynovodu zo Sibíri do Poľska. O dokumente sa predseda poľskej vlády i odvolaný minister štátneho pokladu dozvedeli až po jeho podpísaní.

Tusk v zdôvodnení uvoľnenia člena vlády ďalej konštatoval, že spomínaný dohľad rezortu bol nedostatočný.

Podľa správy, ktorú dnes dostal poľský premiér, memorandum vzišlo z rokovaní poľsko-ruskej spoločnosti Europolgaz s ruským koncernom Gazprom bez toho, aby o ňom bol informovaný kompetentný rezort. Štátny poľský plynárenský koncern PGNiG však o záležitosti mal informácie, pretože vlastní 48-percentný podiel v spoločnosti Europolgaz.

Predseda poľskej vlády, ktorý najskôr nemal informácie o dokumente, privítanom Kremľom, označil dnes jeho podpísanie za unáhlené a neakceptovateľné. Jeho obsah, ktorý podľa poľských médií aj správa ministerstva vnútra označuje za kompatibilný so štátnymi záujmami, nekritizoval. Nič to však nemení na tom, že tak odborníci, ako aj politici, vrátane Budzanowského, netajili výhrady voči samotnému projektu druhého plynovodu. Ten sa v súčasnosti nejaví ako nevyhnutne potrebný.

Donald Tusk odvolaním ministra predbehol dnes zrejme opozíciu a jej pravdepodobný podnet na vyslovenie nedôvery Budzanowskému.

Odvolaného Budzanowského, ktorý bol ministrom od novembra 2011, nahradí Wlodzimierz Karpinski, ďalší nominant PO, ktorý doteraz pôsobil ako štátny tajomník na dvoch ministerstvách.
 

Vyberte región